vineri, 26 iunie 2009

Rezervatii Naturale

Rezervatii Naturale - Zona Brasovului

Muntii Bucegi

In cadrul Muntilor Bucegi, pe teritoriul judetului Brasov se gasesc cateva obiective puse sub ocrotire, care au statut de rezervatie naturala: Abruptul Bucsoiului, valea Malaiesti si Valea Gaura, unde, datorita faptului ca au afluenta de turisti este mai redusa, s-au retras cele mai multe capre negre din acest masiv. In regim de ocrotire mai intra si zona superioara a padurilor de molid, unde caprele se retrag in timpul iernii. In afara de capre negre, in aceste areale mai sunt protejate si alte animale: rasul, cocosul de munte si multe specii floristice rare.

Parcul National Bucegi s-a infiintat in anul 1943, pe o suprafata de 35.700 ha. In cadrul lui avem:
-Rezervatia Abruptul - Bucsoiu, Malaiesti, Valea Gaura(cat. IV - 1643 ha),
-Rezervatia Abruptul Prahovean(cat. I - 3748 ha),
-Rezervatia Ialomitei (Muntii Batrana si Cocora). Paduri de molid cu exemplare de zada sizimbru, dupa cum si plante
endemice; relief carstic Valea Ialomiteisi Valea Horoabe,
-Rezervatia Zanoaga (Muntii Zanoaga si Cheile Zanoaga Mare). Conserva speciitermofile precum si padurea seculara de molid,
-Rezervatia Turbaria Laptici- intre Cheile Coteanu si Tatarului
-Rezervatia Babele ocroteste formele de relief rezultate din eroziunea conglomeratelorsi gresiilor (Babele, Ciupercilesi Sfinxul) si o serie de asociatii vegetale
alpine
-Rezervatia Omu protejeaza asociatiile
vegetale de tundra alpina cu ierburi endemice pentru Carpati

Acces: Sinaia, Busteni, Predeal, Rasnov, Bran, Fundata, Moroieni

Muntii Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului se gaseste la marginea de vest a depresiunii Barsei, fiind format dintr-o impresionanta coama muntoasa de calcar cenusiu, lunga de 22 de km.
Piatra Craiului Mica este ocrotita pe portiunile stancoase de deasupra padurii, in aceste zone culegera oricarei plante este interzisa.
Parcul National Piatra Craiului a luat fiinta in anul 1938, are o suprafata de 14.800 ha.
Avem:
-Rezervatia Peretele Vestic
-Rezervatia Piatra Mica
-Rezervatia Prapastia Zarnestilor
-Rezervatia Hornurile Grindului - Muchia Lunga

Se cunosc in acest parc 1000 de specii si 123 subspeciide plante superioare (32% din totalul tarii) din care 53 specii endemice (41% total tara) garofita Pietrei Craiului remarcandu-se prin gingasie si frumusetea ei.
La fel de bogatasi diversificate este si fauna, in cadrul careia amintim Viperaberus, Cocosul de Munte, Capra Neagra.
Aici se deruleaza Proiectul Carnivorelor Mari din Carpati ce are ca obiectiv mentinerea viabila a populatiei de lupi, ursi si rasi, cat si a habitatuluilor pe cuprinsul Carpatilor Romanesti.

In Masivul Piatra Craiului se gasesc si numeroase monumente:
-Monumentul Natural
Coltii Chiliilor
-Monumentul Natural Acul Crapaturii
-Monumentul Natural Padina Inchisa - Orga Mare
-Monumentul Natural Turnurile Dianei
-Monumentul Natural Zaplazul
-Monumentul Natural Cerdacul Stanciului
-Monumentul Natural Cerdacul de sub Varful Grindu
-Monumentul Natural Vladusca
-Monumentul Natural Pestera Mare
-Monumentul Natural Zidul lui Dumnezeu

Acces: Soseaua DN 73A Predeal - Zarnesti si din DN73 Bran- Campulung. Din Predeal 35 km.

Muntele Tampa

Tampa se inalta la circa 400 m deasupra orasului Brasov. Rezervatie naturala ce se intinde pe o suprafata de 150 ha, Tampa este si singura rezervatie peisagistica din judetul Brasov.
Aici au fost descrise pentru prima data doua endemisme (specii care traiesc numai intr-un anumit teritoriu) romanesti: crucea voinicului (Hepatica transsilvanica) si obsiga barsana (Bromus marcensis). Pe versantul nordic se intinde o padure deosebita, formata din mai multe specii de valoare ornamentala si stiintifica, cum ar fi fagul, carpenul, stejarul, teiul, ulmul de munte, frasinul, laricele, pinul etc. Versantul sudic, care este puternic insorit si mai uscat, adaposteste ochiuri de stepa in care incercarile de plantare cu arbori au dat gres in mare parte.
De asemenea, Tampa adaposteste multe specii de pasari, mamifere si insecte (aici s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din tara noasta.
Telecabina Tampa (Aleea de sub Tampa)
Program de functionare a telecabinei:
- Luni inchis
- Marti-Vineri 9.30 - 17.00
- Sambata 9.30 - 18.30
- Duminica 9.30 � 20.00
Tarif: dus- intors adulti 6 lei, copii 3 lei


Muntele Postavarul

Aflat la 15 km de Brasov masivul este protejat pe o suprafata de peste 1000 ha. In judetul Brasov, rezervatii floristice si forestiere se gasesc la: Poiana cu narcise de la Dumbrava Vadului, Padurea Bogatii, Dealul Cetatii-Lempes, Mlastina Harman, Padurea si Mlastina Prejmer si Mlastina de la Dumbravita Barsei.
Acces: DN1 - DN73A

Poiana cu narcise de la Dumbrava Vadului (394,9 ha) se gaseste in apropierea satului Vad, comuna Sercaia, intr-o padure de stejari cu arbori rariti, printre care se asterne un covor de iarba, caruia miile de flori de narcise rare ii alcatuiesc o perdea alb-stravezie, inmiresmand natura cu mirosul lor.
Dumbrava este formata din exemplare rare de stejar, intre care, in lungul paraielorsi rovinelor, cresc Zalogul, plopul tremurator, Crusinul, s.a.
Specia dominanta este narcisa. Perioada de inflorire a narciseloreste luna mai.
Acces: DN 73A si drum nemodernizat -din Predeal 49 km.

Padurea Bogatii (8,5 ha) se gaseste in Muntii Persani, Valea Bogatii fiind strabatuta de soseaua Brasov-Rupea-Sighisoara.
Padurea este formata din exemplare fumoase de fag amestecate cu gorun si carpen. In aceasta zona, turistul poate admira, pe o distanta de 18 km, un mozaic geologic si de vegetatie forestiera.
Astfel, la "Fantana Alba" pot fi examinate conglomerate formate din calcar si alte roci, printre care cele mai importante sunt bazaltele asezate in coloane.

Dealul Cetatii - Lempes la 8 km de Brasov, se intinde in N-V comunei Harman pana langa comuna Sanpetru, avand altitudinea maxima de 720 m cu o suprafata de 274,52 ha.
Este partial impadurit cu specii vegetale deosebite.
Prezenta vegetatiei xerofile, formata in perioada calda si relativ uscata din post- glaciar, a determinat declararea acestui deal ca rezervatie stiintifica.
Acces: DJ 103 - de la Predeal 31 km.

Mlastinile de la Harman, Prejmer cu o suprafata 200 ha - decretata ca rezervatie in 1962.
In depresiunea Barsei, la nordde Marele Cot al Oltului, in jurul localitatilor Harman, Prejmeri s-au format numeroase mlastini eutrofe, care adapostesc o flora si o fauna rara cu numeroase relicte glaciare.
Acces: DN11 si Dj 103 - 18 km de la Brasov


Arie de protectie speciala avifaunistica
Complexul Piscicol Dumbravita

Este cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul din cele mai reprezentative din Transilvania, mai ales in migratie.
Complexul Piscicol Dumbravita se afla in Depresiunea Barsei, jud. Brasov, la 25 km N de Municipiul Brasov pe DN Brasov - Sibiu, spre comuna Dumbravita. Cuprinde doua sectoare distincte: un lac de acumulare si un sistem de elestee piscicole si totalizeaza 414 ha.
Aici s-au identificat peste 150 specii de pasari. Dintre ele, cateva sunt incluse in directivele si conventiile internationale privind protectia faunei: buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, rata rosie, crestetul cenusiu, carstelul de camp etc. Zona a fost numita "Delta Brasovului" sau "Delta dintre munti".
Sunt permise urmatoarele activitati in aria protejata: pescuitul sportiv de pe malurile nordic si sudic ale lacului de acumulare, observarea si studiul pasarilor, activitatile traditionale ale comunitatii (cositul, pasunatul cu bovine si cabaline etc.)
Bucurati-va de peisaj si de prezenta pasarilor !
www.dumbravita-natura2000.ro


Rezervatii Geologice si Geomorfologice

Se gasesc la - Racos, in rezervatia "Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplita" - Comana de jos; Rupea (Stanca bazaltica Rupea). Bazaltele de la Racos (1,1 ha) reprezinta unul din principalele obiective turistice din zona. Se gasesc in apropierea garii Racosul de jos, intr-o zona unde au fost exploatate bazalte, ramanand ca o marturie a faimoaselor coloane. In profil se distinge evident o forma columnara de o rara frumusete
, inalta de 10-15 m.
Acces: DN1-DN13 siDC33 - 60 km de la Brasov.


Rezervatii Paleontologice

Se gasesc in muntii Persani, la Carhaga si Garbova, la Ormenis, Purcareni, Vama Strunga (Bucegi).
Rezervatia Carhaga se gaseste intre comunele Augustin si Racosul de Sus, fiind o mica valcea ale carei ape se varsa in Olt, la confluenta paraurilor Choives si Carhaga, unde se gasesc marne cenusii-albastrui foarte bogate in fosile animale. Acest fel de fosile s-a mai gasit numai in Crimeea.
Rezervatia de la Purcareni se gaseste in S-E localitatii cu acelasi nume, in locul numit "Uluci", unde se afla un bloc masiv de calcar, de aproximativ 200m. Aceasta contine o bogata fauna de corali si crustacee. Importanta acestui punct fosilifer consta in faptul ca reprezinta unul din rarele locuri din Carpati unde se observa atat de bine o formatiune de corali.


Rezervatiile Speologice

Sunt reprezentate de Pestera din Valea Cetatii (Rasnov), Pestera Liliecilor (Moeciu) si Pestera Barlogul Ursului (Apata).

Gradina Dendrologica din Brasov

Apartinand Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov, este declarata zona protejata pe o suprafata de 1 ha. Pe langa toate aceste rezervatii, mai sunt propuse ca arii protejate Pestera Comana si Stejarul Secular din Fagaras.

MUNTII CIUCAS

Rezervatiile naturale din Muntii Ciucas suprafata de 3 ha. - an declarat rezervatie 1962
-Rezervatia Naturala Tigaiile Mari - se afla in centrul masivului si inglobeaza cateva din varfurile cu inaltimile cele mai mari (Vf. Ciucas1957 m; Vf. Tigaiile mari 1862 m) si concentreaza grupuri de turnuri, ciuperci, abrupturi si stanci cu dimensiuni uriase si forme complexe
-Rezervatia Naturala Culmea Zaganu - Gropsoarele- rezervatiea propriu-zisa se afla in treimea superioara aculmii si include tot ansamblul de coloane, varfuri, creste secundare ce se desprind din cele doua varfuri Vf. Gropsoarele1862 m, in nord si Vf. Zaganu 1785 m, la sud.
Acces:din statiunea Cheia DN 1A - de la Predeal 50 km.

Stejarii de la Cristian
La est de comuna Craistian - la 10km de la Brasov se gaseste o frumoasa padure de stejari declarati monument al naturii datorita aspectului lor si al varstei apreciabile (peste 400 de ani).
Acces: DN 73 de la Predeal 25 km

Mestecanisul de la Reci
Rezervatie floristica cu o suprafata de cca 34 ha situata in lunca Raului Negru, afluent al Oltului,reprezentata de un complex de mlastini eutrofe, populate de o serie de specii rare, relicte glaciare cum sunt: mesteacanu lpitic, feriga, angelica salbatica.
Acces: DN11 - de la Predeal 60 km.

Sursa: www.Brasov.Ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu